Door de aanhoudende Russische rakettenregen op Oekraïne wordt in Duitsland de roep steeds luider om Kyiv Taurus-kruisraketten te leveren. Bondsdagleden van oppositie- én coalitiepartijen dringen daar bij bondskanselier Olaf Scholz (SPD) op aan, net als oud-bondspresident Joachim Gauck.
Historicus Martin Schulze Wessel is een van de meest gerenommeerde Oost-Europadeskundigen in Duitsland en publiceerde vorig jaar een veelgeprezen boek over de moderne geschiedenis van de regio. Schulze Wessel nam al in december het initiatief voor een open brief aan de Duitse regering met de oproep om meer voor Oekraïne te doen. Vorige week pleitte hij in de Frankfurter Allgemeine Zeitung voor de levering van de Taurus.
De regering in Berlijn leverde in 2023 voor ruim 5 miljard euro aan materieel aan Oekraïne – tanks, luchtafweersystemen, munitie enzovoorts. Toch schreef u dat de regering-Scholz, met het oog op de levering van de kruisraket Taurus, op een kruispunt staat. Waarom ziet u die Taurus als zo beslissend?
„Taurus is een belangrijk wapen, maar belangrijker nog is een toereikende hoeveelheid munitie. Wat betreft de Taurus twee dingen: de kruisraket zou bij uitstek geschikt zijn om Russische toevoerwegen te raken, bijvoorbeeld de Krimbrug, en ik begrijp werkelijk niet waarom de regering aarzelt om iets te leveren wat de Russische logistiek kan verzwakken. Ten tweede vind ik het veelzeggend dat de regering zo aarzelt. Het toont een zekere afslag van de koers die met de ‘Zeitenwende’ werd ingeslagen. Scholz zei erover: ‘Nu leveren we ze niet, maar misschien op een later moment.’ Daarmee probeert Scholz een signaal aan Rusland te geven dat ze moeten inbinden. Maar daarmee overschat Duitsland zichzelf, en bovendien neemt de regering daarmee een positie in tussen de oorlogspartijen.”
In uw oproep van december staat iets dat ook al uit Oekraïne klonk: Duitsland levert genoeg aan Kyiv om de oorlog voort te zetten maar te weinig om hem te winnen. Denkt u werkelijk dat dat de cynische calculatie in Berlijn is?
„Olaf Scholz zegt dat Oekraïne de oorlog niet mag verliezen, maar hij zegt niet dat Oekraïne de oorlog moet winnen. Er is een terughoudendheid om Oekraïne zo te steunen dat het de oorlog werkelijk kan winnen. Er is veel te veel tijd verstreken om de productie van munitie te verhogen, of voordat de tanks zijn geleverd, en ook nu wordt er weer tijd verkwanseld. De politiek is zo voorzichtig omdat alleen naar het mogelijke gevaar uit Moskou wordt gekeken, uit angst voor een escalatie. Maar er wordt niet gezien dat deze eindeloze oorlog ook grote humanitaire gevolgen heeft. Men denkt aan het worst case scenario uit Moskou, maar niet wat het worst case scenario voor Oekraïne zou betekenen, of voor de veiligheid van Europa.”
Lees ook
Extra munitie voor Oekraïne vergt enorme investeringen Europese defensiesector
Maandag richtte Sahra Wagenknecht haar nieuwe partij op, waarbij nog de buitenlandpolitiek van Gerhard Schröder werd geprezen. Je kunt ook zeggen: voor Olaf Scholz, als SPD’er, is de Zeitenwende een prestatie.
„Wapens naar oorlogsgebied leveren was lange tijd taboe in Duitsland, dus wat dat betreft is er inderdaad veel gebeurd. Maar: Gerhard Schröder kan geen maatstaf zijn. Schröder heeft met zijn politiek Duitse en westerse belangen verraden. Dat moet je zo hard stellen. Hij heeft financieel gewin behaald door nog als kanselier de pijpleidingdeal met Rusland voor te bereiden en er vervolgens als oud-kanselier van te profiteren.”
Vindt u dat Scholz het zich te makkelijk maakt?
„Scholz neemt geen leiding. Hij communiceert extreem zuinig en laat het aan anderen uit zijn regering of uit de oppositie over om erop te wijzen wat nodig is. Scholz volgt heel voorzichtig de mainstream.”
In uw boek beschrijft u hoe Pruisen in de geschiedenis de samenwerking met Rusland zocht. Waarom zag Pruisen in Rusland een partner?
„Aan het begin van de achttiende eeuw was Pruisen een kleine staat met een groot leger, een middelgrote macht. En Pruisen kon binnen Europa alleen opklimmen als een soort juniorpartner van Rusland, dat onder Peter de Grote tot een hegemoniale macht in Oost-Europa uitgroeide. Rusland en Pruisen hadden er vanaf het begin van de achttiende eeuw beiden belang bij om controle over Polen te hebben. Alle verdragen die tussen Rusland en Pruisen werden gesloten gingen over Polen, bijvoorbeeld om de hervorming van de grondwet in Polen te dwarsbomen of de vorming van een permanent leger te verbieden. Tegen het eind van de achttiende eeuw werd tenslotte Polen geannexeerd en opgedeeld tussen Pruisen, Rusland en Oostenrijk.”
U schrijft ook dat rond diezelfde tijd het eerste Oost-West-conflict in het moderne Europa ontstond. Waar bestond dat conflict uit?
„Vanaf 1716 wilde Engeland met een soort containmentpolitiek de steeds groter wordende macht van Rusland terugdringen, en probeerde daarvoor ook Pruisen aan zijn kant te krijgen. Maar Pruisen schaarde zich aan de kant van Rusland vanwege de gemeenschappelijke belangen in Polen. In de negentiende eeuw vormde die samenwerking steeds meer een tegenpool van het steeds liberalere West-Europa.”
Was dat eerste Oost-West-conflict ook al een ideologisch conflict?
„Het ging in ieder geval om autocratie: Rusland liet helemaal geen grondwet toe, en zag zichzelf als de garant voor de monarchie, die pal stond tegen alle tendensen voor een constitutie. Polen stond heel nadrukkelijk voor de natiestaat, terwijl Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland aan de imperiale status-quo wilden vasthouden.”
In hoeverre acht u het zinnig om ook vandaag de dag die verhouding tussen Pruisen en Rusland te belichten?
„Als de term ‘Zeitenwende’ betekenisvol moet zijn, dan zou die moeten behelzen dat het hoofdstuk dat in de achttiende eeuw is begonnen nu echt wordt afgesloten. Dat is het hoofdstuk van de bijzondere verhoudingen tussen destijds Sint Petersburg en Berlijn en nu Moskou en Berlijn. Die bijzondere verhouding heeft tot op de dag van vandaag zijn uitwerking: zie de connecties naar Moskou van Gerhard Schröder. De Zeitenwende zou moeten betekenen dat radicaal afscheid wordt genomen van die bilaterale betrekkingen, waarbij de belangen van Oost- en Centraal-Europa steeds zijn genegeerd.”
Lees ook
Oud-kanselier Schröder zorgde goed voor zichzelf én voor Poetin
Martin Schulze Wessel: Der Fluch des Imperiums. Die Ukraine, Polen und der Irrweg in der russischen Geschichte. C.H. Beck, 352 blz. €28,-